Isi kerang dia macam tak berapa okay sangat. Saiz kecil dan ada bau macam klorin ke bau apa entah. Untuk hilangkan bau tu, saya rendamkan dengan perahan limau kesturi. Tos dan rebuskan sekejap. Hilanglah jugaklah bau dia sikit.
Rasa kerang tu okaylah walaupun tak fresh mana. Masak rendang tu kira okaylah cuma kurang menepati selera. Kalau dapat kerang fresh lagi sedap rasanya. Rendang kerang agak pekat dan berkuah sikit. Kerang pun tak kelihatan ditenggelami kuah.
Mulanya nak masak rendang kerang dan tumis kacang panjang asing. Sekali macam tak sempat, satukan je lah kacang panjang campur dalam rendang. Biasanya rendang kerang campur kacang buncis. Kacang panjang pun bolehlah kan.
Bahan tumis dah tumbuk tadi boleh guna untuk masak nasi goreng esok. Taklah kelentang kelentung menumbuk jam 4:30 pagi.
Pagi pagi nak menumbuk kena berhemah sikit, penuh lemah lembut. Kalau boleh tak nak ada bunyi. Tapi kadang terrrtumbuk kuat jugak batu bertemu batu tanpa sengaja. Gigih kan pagi pagi menumbuk. Demi sepinggan dua nasi goreng sedap, ku gigihkan juga.
0 comments:
Catat Ulasan