Mak tinggalkan lebih kurang 5-6 sisir tandan pisang kat kampung. Mak suruh ambil semua. Ada yang masak dan ada yang masih muda. Yang masak saya buat cekodok banyak sikit dan 1 sisir pisang masak, suami bawak untuk kawan-kawan menjamu selera.
Baki yang masak bagi juga pada jiran sebelah rumah. Kat rumah masih berbaki 2 sisir ada yang dah masak dan masih hijau. Yang dah masak tu terpaksalah kita mencenkodok kan dia. Tak tahu dah nak buat apa. Nasib baik jugak dia tak masak sekali harung.
Sehari tu masak sikit sikit. Dapatlah 2-3 kali buat cekodok mana yang dah masak. Dah tu apa lagi nak buat kan. Malas nak buat kek. Lepat pun malas nak buat, mana nak dapat daun pisang pulak. Cekodok je lah paling senang pun.
Bila dah biasa buat cekodok ni, ada jugak kemajuan dapat bentuk cekodok bulat bulat. Betullah bagai dikata, practise make perfect.
baca juga : resipi cekodok pisang rangup di luar lembut di dalam
Ikut tips kakak, letak sikit soda bikarbonat bagi rangup dan tak melekat. Ye, memang elok tak melekat dan rangup di luar lembut didalam, upgrade sikit dari resipi lama dalam link di atas.
Selagi pisang tak habis, cekodok kan je lah tanpa jemu.
0 comments:
Catat Ulasan